Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale


Compania de Cercetari Aplicative si Investitii (C.C.A.I.)


In calitate de Partener 2 la Proiectul cu titlul Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale, derulat in cadrul Programului National RELANSIN, in baza contractului nr. 1893/2004 incheiat intre S.C. NIKOLIC-URSACHE S.N.C. cu AMCSIT din Universitatea Politehnica Bucuresti, CCAI i-a revenit, in aceasta etapa a Planului de realizare a proiectului sa asigure cercetarea de laborator referitor la rezultatele obtinute in cadrul proiectului. In acest scop CCAI a fost prezent la toate etapele semnificative de experimentari ale instalatiilor realizate in cadrul proiectului precum si la caracterizarea fizico-chimica a reactivilor si produselor intermediare obtinute.

In cele ce urmeaza vor fi evidentiate aceste lucrari de cercetare si analiza prin care se va putea fundamenta aplicarea industriala a rezultatelor Proiectului.

Experimentarea statiei pilot mobila

In vederea stabilirii eficientei de epurare ce poate fi asigurata de catre Statia pilot mobila au fost prelevate probe din apa reziduala precum si din apa tratata mecano-chimic, in vederea efectuarii analizelor fizico-chimice.

Dupa efectuarea probelor preliminare s-a trecut la experimentarea Statiei pilot mobile. In acest scop a fost adusa la sediul executantului (S.C. ARMIND S.R.L. din Bacau) o cantitate de cateva sute de litri apa reziduala de la industria carnii CARBAC apartinand de Agricola International din Bacau.

Cantitatea de coagulant metalo-silicic, necesara efectuarii acestor experimentari a fost asigurata initial de catre S.C. NIKOLIC - URSACHE S.N.C., fiind preparata de catre aceasta iar mai tarziu coagulantul a fost preparat chiar in laboratorul de chimie al s.c. Robinete Industriale s.a. din Bacau sub indrumarea si asistenta tehnica a specialistilor Contractorului.

Laptele de var necesar desavarsirii reactiei de epurare a fost preparat la fata locului din var hidratat si apa.

Experimentarea Statiei pilot mobile a durat cateva ore si a decurs in bune conditiuni. Toate utilajele si echipamentele au functionat conform prevederilor proiectului. S-a lucrat cu un dozaj de 0,6% coagulant si o,6% lapte de var (concentratie 5% hidroxid de calciu) raportate la volumul de apa bruta, tratata.

Din apa bruta si din apa tratata mecano-chimic au fost prelevate probe in vederea analizarii indicatorilor ce caracterizeaza atat apa bruta cat si cea tratata. In tabelul de mai jos sunt prezentati acesti indicatori:


Se observa ca Statia pilot mobila a asigurat o eficienta de epurare ridicata la principalii indicatori ce caracterizeaza apele reziduale.

Toti indicatorii de poluare sunt inferiori limitei maxime admise de normativul NTPA-002/2005 pentru deversarea in canalizarile orasenesti.

Un efect deosebit se observa la indepartarea ionului de amoniu (60,1%) care, in general, nu poate fi eliminat prin alte tipuri de coagulant. Apare de asemenea spectaculoasa indepartarea in totalitate a fosforului, pentru care nu se cunosc metode eficace de indepartare si a carui prezenta e deosebit de daunatoare in apele de suprafata intrucat contribuie la eutrofizarea acestora.

Compozitia namolului rezultat din epurare

Namolul, sedimentat in conul decantorului statiei pilot mobile, a fost trecut, gravitational, pe patul de uscare al statiei, prevazut cu un strat de nisip filtrant. S-a constatat ca namolul filtreaza usor si, dupa o perioada de cca. 1 ora, a fost prelevata o proba pentru a fi analizata. In namol au fost identificate urmatoarele componente:


Din compozitia de mai sus rezulta ca acest namol nu prezinta nici un fel de pericol in cazul depozitarii pe platformele de deseuri ale localitatilor si nici ca material fertilizant in cazul imprastierii lui pe terenurile agricole.

Experimentarea instalatiei pilot industrial de preparare a coagulantului

Instalatia pilot-industrial de preparare a coagulantului a fost experimentata la sediul S.C. ARMIND. S.R.L. din Bacau. A fost efectuata o sarja de preparare a coagulantului metalo-silicic, conform retetei de preparare stabilita in cadrul proiectului RELANSIN, in baza brevetului de inventie nr.119460 B1 din 2002.

In vasul de reactie, in care agitarea continua a fost asigurata de catre aerul comprimat, au fost introduse urmatoarele substante:


Dupa cca. 30 minute de decantare a reziduului epuizat, s-a prelevat o proba de coagulant in vederea efectuarii de analize fizico-chimice.

Coagulantul, preparat ca mai sus, a avut urmatoarea compozitie:


Reactia acida se datoreaza urmelor de acid sulfuric (0,5%) necesar efectului de sterilizare a apelor reziduale tratate, precum si a namolului rezultat, ca urmare a atingerii, in cursul tratarii, a valorii pH de cca. 4,5 corespunzand punctului izoelectric de precipitare a proteinelor.

Compozitia concentratului metalo-silicic Concentratul metalo-silicic reprezinta materia prima principala in tehnologia de obtinere coagulantului metalo-silicic Principalele componente ale concentratului metalo-silicic sunt redate in compozitia elementara de mai jos, cu mentiunea, ca toate metalele precum si siliciul se gasesc in concentrat sub forma de oxizi cu exceptia fierului care este prezent atat in stare naturala cat si sub forma de oxid sau sulfura de fier.

Valorile sunt date in procente.


Concentratul metalo-silicic are o reactie neutra, este foarte stabil in conditii naturale si nu prezinta nici un pericol la atingerea cu pielea. Se prezinta sub forma unei pulberi fine, de culoare cenusiu inchis spre negru.

Prin tehnologia de preparare a coagulantului, concentratul metalo-silicic este descompus partial cu ajutorul acidului sulfuric diluat, rezultand sulfatii metalelor componente precum si acidul silicic. Prin tratare ulterioara cu lapte de var, se formeaza hidroxizi ai metalelor respective si sulfat de calciu. Acesti hidroxizi, in care preponderent este hidroxidul de fier, inglobeaza sau adsorb pe suprafata flocoanelor formate aproape toate suspensiile din apa reziduala si o mare parte din ceilalti impurificatori, acidul silicic servind ca accelerator de floculare. Astfel impuritatile din apa reziduala se concentreaza in namolul care decanteaza relativ repede, lasand un supernatant epurat mecano-chimic.

Tinand seama de rezultatele de mai sus, CCAI a emis o AGREMENTARE pentru aplicarea acestui procedeu de epurare.

 © Nikolic - Ursache snc. Toate drepturile rezervate. Oportunitati de afaceri