Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale


Coagulantul metalo-silicic: Descriere


Coagulantul metalo-silicic este un produs destinat epurarii apelor reziduale cu continut de suspensii si diferite incarcari organice si neorganice poluante. Numeroasele aplicatii ale acestui coagulant au demonstrat ca se pot obtine eficiente ridicate de epurare in treptele mecano-chimice ale statiilor de epurare. Coagulantul este o combinatie a unor agenti de precipitare cu un accelerator de floculare care este acidul silicic. Aceste din urma ajuta la aglomerarea rapida a flocoanelor formate de agentul de precipitare ceea ce duce, conform legii lui Stokes, la marirea vitezei de decantare si la o buna compactare a namolului separat.

Coagulantul se prepara din urmatoarele :


In coagulantul lichid, obtinut, se regasesc sulfati ai diferitelor metale in care predomina sulfatul feros in proportie de cca. 8%. Ceilalti componenti sunt sulfati de zinc, cupru, mangan, titan, staniu, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, in proportii din ce in ce mai mici. Compozitia medie a coagulantului, exprimata in procente de metale, este :

Fe=3%; Zn=0,5%; Ca=0,26%; Cu=0,05%; Mg=0,04%; K=0,03%; Na=0,023%; Mn=0,02%; Ti=0,01%; Sn=0,002%..

Acidul silicic activ, este prezent in proportie de cca. 5% iar acidul sulfuric rezidual, liber, se gaseste in proportie de pana la 0,5%.

Produsul are pH in jur de 1,0. Nu contine nici un fel de bacterii.

Dozarea coagulantului se face dupa o prealabila testare (Jar-test) pentru aflarea dozei optime la apa ce urmeaza a fi tratata. Aceste doze variaza intre 0,2% si 3% raportate la apa reziduala tratata, in majoritatea cazurilor fiind de 0,5-1%. Toate componentele de mai sus se vor regasi, sub forma de saruri insolubile sau hidroxizi insolubili, in namolul care se indeparteaza prin decantare. Chiar la doza maxima de 3%, de altfel foarte rara, continutul componentelor, aratate mai inainte, se micsoreaza de cca.. 33 ori. Aceste componente nu raman in apa tratata ci in namolul care nu prezinta pericol pentru mediu.

Dupa adaugarea coagulantului si amestecarea lui intima cu apa reziduala, la cateva minute (5-6), se adauga, in apa care se trateaza, lapte de var, pentru aducerea aciditatii libere la pH= 8-8,2 care reprezinta punctul de echilibru stoechiometric intre un acid tare (acid sulfuric) si o baza slaba (hidroxidul de calciu). Prin aceasta operatiune se asigura trecerea in namol a tuturor componentelor coagulantului precum si a celei mai mari parti din impuritatile existente initial in apa reziduala.

REACTII

Caracteristice prepararii CMSCaracteristice epurarii apelor reziduale cu CMSAcidul silicic, prezent, accelereaza aglomerarea microflocoanelor, grabind precipitarea.

 © Nikolic - Ursache snc. Toate drepturile rezervate. Oportunitati de afaceri