Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale


SCURTA DESCRIERE a procedeului de epurare mecano-chimica a apelor reziduale cu utilizarea coagulantului tip CMS si obiectele necesare in statia de epurare


Epurarea mecano-chimica a apelor reziduale cu utilizarea coagulantului metalo-silicic tip CMS nu difera esentialmente de orice alt procedeu de epurare mecano-chimica decat prin urmatoarele:


Procedeul

In fluxul de pompare a apei reziduale din bazinul de egalizare a debitului si compozitiei, se dozeaza coagulantul cu ajutorul unei pompe dozatoare cu piston sau membrana, in proportia stabilita prin jar-test pentru apa reziduala respectiva. Injectarea coagulantului se face la baza coloanei de reactie in care apa intra tangential, asigurand un curent ascensional elicoidal cu un timp de retentie hidraulica de 5-6 minute.

In partea superioara a coloanei de reactie se dozeaza laptele de var preparat din var hidratat si apa in concentratie de 5%. Dupa adaugarea varului aciditatea apei tratate scade iar pH-ul creste corespunzator, pana la valoarea 8,0-8,2. Amestecul intim cu laptele de var are loc in conducta de transport gravitational al apei tratate spre decantor si se desavarseste in tubul si conul de distributie al decantorului.

Decantarea e preferabil sa se faca intr-un decantor vertical, cilindro-tronconic, la care inclinatia partii conice sa fie de 600. Avantajul este acela ca apa si namolul pot trece gravitational spre tratamentele urmatoare (eventual o epurare biologica si compactarea/uscarea namolului) realizandu-se intregul flux printr-o singura pompare, cea initiala a apei reziduale spre coloana de reactie.

Namolul rezultat este perfect filtrabil.


Dotarile necesare

In fluxul ape reziduale sunt necesare urmatoarele :
Gospodaria de reactivi

Cuprinde urmatoarele :

Gospodaria de reactivi va fi amplasata intr-un spatiu inchis care sa asigure, pe timp de iarna, o temperatura de minim 50C.

Dimensionarea exacta a statiei de epurare se face in cadrul unui proiect de inginerie tehnologica, pe baza testelor de laborator asupra apei reziduale respective, prin care se stabileste dozajul necesar de reactivi, se stabilesc utilajele necesare si emit temele de proiectare pentru proiectul de constructii-instalatii.

In cazul proiectarii integrale, se asigura, in faza de SF si elaborarea tuturor documentatiilor necesare obtinerii de acorduri si avize.

 © Nikolic - Ursache snc. Toate drepturile rezervate. Oportunitati de afaceri