Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale


Tehnologia de preparare a coagulantului metalo-silicic


Coagulantul metalo-silicic se prepara dintr-un concentrat metalo-silicic prin extractie cu acid sulfuric si ajustarea concentratiei cu ajutorul apei.

Concentratul metalo-silicic se prezinta sub forma unei pulberi de culoare cenusiu inchis, fin divizata, ce contine in principal oxizi de fier, fier metalic, oxid de siliciu extractibil, urme de alte metale si zgura vitrificata inerta.

Acidul sulfuric este de calitate tehnica, putand avea concentratii cuprinse intre 35 si 96%.

Apa este cea de la reteaua urbana.

Tehnologia de preparare

Indicatiile tehnologice care urmeaza se fac si cu referire la schema instalatiei de preparare a coagulantului.

In vasul cilindro-conic, avand capacitatea de 1 m3, se introduc:


Se continua barbotarea neintrerupt, timp de 55 minute.

Se adauga in vas, tot sub barbotare neintrerupta, 450 l apa (a doua transa) si se mai continua barbotarea 5-6 minute, pentru omogenizare.

La inceputul reactiei temperatura se ridica la 45-550C in cazul acidului concentrat. Are loc, tot la inceput, o mica degajare de hidrogen sulfurat si aerosoli de acid sulfuric. Acestia se pot capta punand peste gura vasului de reactie, o panza tip sac, umezita cu apa, un strat de material plastic buretos, si se pot evacua printr-o hota.

Dupa terminarea omogenizarii, se opreste barbotarea aerului si se lasa sa se decanteze sterilul vitrificat. Se produce si o decantare stratificata a coagulantului insusi.

Coagulantul se extrage prin robinetul lateral al vasului de reactie si se depoziteaza in recipientii in care urmeaza a fi livrat. Recipientii tebuie sa fie din polietilena sau PVC si sa asigure o inchidere etansa.

Sterilul vitrificat, este neutru sub raport chimic, si poate fi depozitat pe platforma de deseuri a orasului, sau poate fi utilizat in constructii ca material de umplutura.

Aspect/proprietati

Coagulanul metalo-silicic se prezinta sub forma unui lichid de culoare cenusie, cand este agitat sau sub forma unui lichid stratificat in care, partea superioara este limpede, de culoare verzuie iar sedimentul fluid este de culoare cenusiu inchis. Aceste sediment face parte din coagulant, nu trebuie indepartat ci livrat in amestec cu partea limpede, cu recomandarea ca utilizatorii sa agite continutul inainte de intrebuintare.

Coagulantul este coroziv, avand resturi de acid sulfuric si pH= 0,5-1,0. Acidul silicic pe care il contine si care are rolul de accelerator de floculare la epurarea apelor reziduale

 © Nikolic - Ursache snc. Toate drepturile rezervate. Oportunitati de afaceri