Coagulant si instalatii pentru epurarea mecano-chimica avansata a apelor reziduale


Descrierea instalatiei pilot-industrial de producere a CMS


Instalatia pilot este proiectata pentru o capacitate de producere a coagulantului de 1000 l la o sarja de fabricatie. Tinand seama de durata medie de cca. 2,5 ore necesare realizarii unei sarje, capacitatea de productie a instalatiei este de 3000 l pe schimb.

Prezenta descriere a instalatiei se face cu referire la schema alaturata a instalatiei cu care se va citi impreuna. Instalatia este proiectata in doua variante :

- In varianta I-a vehicularea acidului sulfuric concentrat se face cu ajutorul unei pompe de butoi.
- In varianta a II-a, vehicularea acidului sulfuric se face cu ajutorul unui dispozitiv de transvazare de tip mont-jus. Modul de functionare al acestuia se va prezenta in cadrul proiectului.

Utilajul principal al instalatiei este reactorul de preparare a coagulantului, poz. 5 din schema. Acesta este realizat integral din poliester armat cu fibre de sticla si are o capacitate de 1000 litri.

Dispozitivul de transvazare a acidului sulfuric concentrat, este un tip special de mont-jus. In mont-jus-uri obisnuite transvazarea lichidelor se face prin crearea unei presiuni in interiorul recipientului ce contine lichidul iar presiunea astfel creata, ridica lichidul si-l duce la inaltimea si destinatia ceruta de tehnologia respectiva. In solutia adoptata in acest proiect s-a evitat creearea de presiune in recipientul care contine acidul sulfuric concentrat. Acest lucru este de altfel si interzis prin accidentele pe care le-ar putea produce in cazul in care, datorita presiunii, recipientul de acid sulfuric, care este din material plastic (polipropilena) ar ceda si ar imprastia acidul in sala de fabricatie. Avantajul acestui sistem, in comparatie de cel din varianta I-a, este acela ca, in primul rand este mai ieftin iar in al doilea rand asigura, la finele transvazarii, golirea integrala a conductei de refulare care, in cazul variantei I-a, ramane plina de acid ce se reintoarce in recipientul de acid sulfuric acesta neputand fi golit complet.

 © Nikolic - Ursache snc. Toate drepturile rezervate. Oportunitati de afaceri